Over ons

Het Psychofarmaca Expert Platform Nederland (PEPNed) is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (het Hersencentrum en de klinische farmacie UMC Utrecht en de divisie farmacoepidemiologie en klinische farmacologie Betafaculteit Universiteit Utrecht), de Universiteit van Maastricht (de vakgroep Psychiatrie en Psychologie), en het psychiatrisch ziekenhuis GGZ Centraal in Amersfoort.

 

Psychofarmaca hebben een centrale plaats in de behandeling van psychiatrische aandoeningen en de uitgebreide literatuur over duizenden trials laat zien hoe effectief deze middelen kunnen zijn bij de juiste indicatie. Deze middelen kennen echter ook veel bijwerkingen die de kwaliteit van leven van de patiënt sterk kunnen beïnvloeden.

 

Psychiaters, farmacologen en andere specialisten in deze drie instellingen hechten veel belang aan het onderkennen van bijwerkingen en hebben PEPNed opgericht. Deze website is bedoeld voor behandelaars.

 

Missie

PEPNed wil bij behandelaren de kennis over de effectiviteit en de bijwerkingen van psychofarmaca vergroten, en wil de meest actuele kennis hierover vergaren, ontwikkelen en verspreiden.

 

Visie

  • Verzamelen, evalueren en implementeren van kennis over de effectiviteit en de bijwerkingen van psychofarmaca.
  • Doen van wetenschappelijk onderzoek naar effectiviteit en bijwerkingen van psychofarmaca.
  • Betrekken van relevante belanghebbenden.
  • Bieden van een netwerk (community) voor professionals die actief zijn op het gebied van opleiding, onderzoek en innovatie.

Personen achter PEPNed

De inhoud van deze website staat onder redactie van de medische professionals achter PEPNed. Bij informatie afkomstig van professionals buiten PEPNed wordt altijd de bron vermeld.

 

Dr. Rob Doornebal-Bakker
Mariëlle de Ruijter, VS GGZ

Dr. Maarten Bak
Dr. Wiepke Cahn
Dr. Frank van Dael
Prof. dr. Peter van Harten

Prof. dr. Iris Sommer
Dr. Diederik E. Tenback
Dr. Ingeborg Wilting

Dr. Mr. Christiaan Vinkers