Herkenning bewegingsstoornissen door psychofarmacagebruik

Bewegingsstoornissenonderzoek (EPS-tool)

Het onderzoek naar bewegingsstoornissen door psychofarmaca is ontwikkeld door dr. P.N. van Harten. Het onderzoek bestaat uit een anamnese en het onderzoek zelf. Het is uit te voeren in 10 tot 15 minuten door verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen en psychiaters mits de techniek, maar vooral de beoordeling, is aangeleerd.

 

In samenwerking met P. van Harten is de lijst voor de verpleegkundige praktijk aangepast, zodat medische taal geen belemmering meer kan vormen maar wel ter lering wordt vermeld. Het bestand kan uitgeprint worden zodat er aantekeningen op gemaakt kunnen worden tijdens het onderzoek. Op basis van dit onderzoek worden de verschillende scorelijsten ingevuld, zoals de St. Hans Rating Scale. Zie verder onder meetinstrumenten.

 

Ga naar het Bewegingsstoornissenonderzoek (EPS-tool) (anamnese en onderzoek).

 

Onderstaand filmpje illustreert deze onderzoeksmethode naar extrapiramidale bijwerkingen van antipsychotica. Dit filmpje is gemaakt door Lundbeck. Lundbeck is een farmaceutisch bedrijf. De patiënten in deze film worden gespeeld door acteurs. 

  

De (h)erkenning van bewegingsstoornissen door psychofarmacagebruik. Voor meer films zie www.youtube.nl/pepnederland1